Jan Pettersson

Sidan är flyttad till en ny webbplats!

Jag har varit verksam som lärare sedan 1992 och bland annat ansvarat för reskurser i freds- och konfliktfrågor med särskild inriktning på konflikten i Nordirland. Sedan femton år tillbaka har jag jobbat med olika journalistiska och pedagogiska uppdrag för Folkbildningsrådet.
Just nu är jag involverad i ett projekt i Bosnien.

Jag gjorde min första reportageresa till Nordirland i slutet av 1980-talet och har sedan dess rapporterat om konflikten i böcker och artiklar, medverkat i Sveriges Radios debattprogram och anordnat utställningar.

Förutom Nordirland har jag även genomfört reportageresor till Sydafrika, Palestina, Cypern, Indien, Sri Lanka, Egypten och under senare år till EU:s yttre gränser vid Ungern, Grekland och de spanska enklaverna Ceuta och Melilla.

Jag debuterade som författare 1991 med boken Nordirland – kriget fortsätter. Sedan dess har ytterligare sex böcker om Nordirland publicerats samt böcker om försoningsarbete i Sydafrika, Cypernkonflikten, den egyptiska revolutionen och murar i konfliktområden.

Mitt resande började som budgetresenär under åtta månader i Asien 1979/80. Den resan skildras i boken Overland route – född till att resa.