Bergslagens folkhögskola


Skolans historia     —     Del 1     —     Del 2     —     Galleriet


Ett skolår innehåller många årligen återkommande arrangemang. Ett sådant är bland annat julfesten. Enligt traditionen samlas personalen och kursdeltagarna till en gemensam julfest näst sista kvällen före höstterminens avslutande.  Här få vi se bilder på julfesten 1991, 1992, 1993, 1995 och 1996. Nästa dag samlas man först i klasserna och sedan i aulan.

Våravslutningen är en annan återkommande fest. På den absolut sista skoldagen samlas man i aulan. ”Den blomstertid nu kommer…” ska sjungas tillsammans. Här är bilder på skolavslutningen 1991 med kampen på stocken över vattnet. En hård kamp var det på stocken år 1992 också. Skolarbetet innebär ofta också temaarbeten. I Skinnskatteberg brukade man ha en hel temavecka under hösten med många olika teman och ämnen. Bilder på temaveckan 1994. Skolarbetet kan innebära också fysiska påfrestningar som bilderna på vedhuggning 1991 visar.

Några gånger har hela skolan samlats till en gemensam resa i närområdet. I början på september 1991 var hela skolan på resa med m/s Strömsholm längs 1700-talskanalen mellan Virsbo och Hallstahammar. En mångårig tradition är Röda jordens dag i Riddarhyttan. Den här järnframställningplatsen samlar hundratals nyfikna besökare, både vuxna och barn. Här är bilder från Röda jordens olika visningar under åren 1991-1995. Röda jordens datering flyttar oss över 2000 år tillbaka i tiden. Redan då kunde man tillverka järn av röd jord och det går fortvarande, om man kan det.

Skinnskattebergs folkhögskola har haft en finsk linje som började till läsåret 1980. Linjen var tänkt för alla sverigefinnar som hade brister i sina grundläggande behörigheter. Finska linjen var verksam under 14 läsårs tid. Finska linjen har gjort naturligtvis också många studieresor som t.ex. till  Åbo på våren 1991, till Estland 1992, till Ungern på våren 1993 och Grekland på våren 1994. Titta mera bilder på finska linjens arbete under läsåret 1990/91, samt om studieresan till Västerås på våren 1991. Finska linjen hälsade också Kolar-Sven med sin mila vid Skärsjön på hösten 1991. Finska linjen besökte också Stockholm, Västerås och Hallstahammar i maj månad 1995.

Här kan du se bilder på kursdeltagare mellan åren 1990 och 1995 samt några klassbilder från läsåret 1989/90. Källfallet utanför Riddarhyttan har en vintersportanläggning. Skolan har haft ett par tillfällen sina olympiska lekar där. Första gången var det 18 mars, 1993. Här några bilder om olika grenar som kämpades mellan lagen. Här kan man se bilder på mera vanligt skolarbete på olika linjer under läsåret 1993.

Skolpersonalen behöver också rekreation och gemensamma aktiviteter. Personalresan 1991 gick till Grythyttan och vi fick bekanta oss bl.a. Gästgiveriets vinkällare.

Senare hälften av 1990-talet var blomstringstid för skolan. Tillströmningen av elever var god och ekonomin var hyfsat. Många grupper hittade till skolan, som t ex finska folkdansarna i Västmanland.  Dels på grund av att skolan hade en finsk allmän linje, anordnades många andra aktiviteter för länets finsktalande. Utöver årliga kulturdagar, anordnades 1991 ett framtidsforum med paneldiskussioner, bland annat om Baltikum och sverigefinnarnas framtid, och naturligtvis kulturarrangemang med folkdans från Estland och Vysotskij-konsert på finska. Här några bilder från Framtidsforum 1991.

För att kunna bilda sig en uppfattning om årstidernas växlingar på skolan och närområdet, finns här några bilder på husen, tagna under olika årstider på 1990-talet. Kursdeltagare under slutet på 1990-talet var naturligtvis många, här ett urval. Innan skolan hade en  teaterlinje hade man en BDM-kurs på skolan. Bokstäverna står för Bild-Drama-Musik.  Några BDM-elevfoton från läsåret 1997-1998 samt några bilder på skolkatalogen 1995-96 för hela skolan.

Under läsåret 1996-97 anordnades en kurs för arbetslösa i Hallstahammar. Deltagarna fick bekanta sig med Kolbäcksådalens historia och arkivering. Deltagarna hade också en julavslutning på hembygdsgården, Skansen. Några bilder på den julavslutningen.

Skolans personal gjorde några studiebesök och hade överläggningar utanför skolan. Personalen var på hösten 1997 på Skräddartorpet inom Malingsbo-området. Under några varma sensommardagar gestaltade vi folkhögskolans innersta väsen med ledning av föreskrifter och förordningar. 1994 hade vi varit i Dala-Järna för att planera kommande verksamheter.

Deltagarna har också rest utanför skolan för att hämta information och intryck. På hösten 1997 var allmän kurs i Uttersberg hos Astley Nylén. Vi tittade på en märklig utställning av föremål som har används i olika religiösa ritualer och sades besitta starka krafter. Alla vågade inte se utställningen. Före jul 1997 besökte allmän kurs Polistekniska museet i Stockholm. Vi såg mycket av svenskt kriminalhistoria. År 1996 deltog vi på Röda Jorden och fick se hur man smälte järn med primitiva metoder. På Röda jorden smälter man järnhaltig sand och får en smidbar klump som innehåller högklassigt järn. Deras framställningssätt kallas för direkt metod.

Skolan har haft besök också. I oktober 1997 besökte författaren Ernst Brunner skolan och vi fick bekanta oss med en livslevande författare. Ernst berättade om sig själv och om sitt författarskap.

Verksamheterna på olika linjer har varit dominerade av deras speciella inriktningar och intressen. Estetlinjen hade många kreativa elever och hela Smedjan var ett myller av idéer. Här några bilder från Estetlinjens verksamhet år 1997. Här kan vi se mera 1990-talets bilder från estetisk verksamhet. Estetlinjens kursdeltagare fotograferades också och här hittar vi de flesta för läsåret 1997-98 som gick första året. I januari 1998 åkte hela skolan återigen till Riddarhyttan och Källfallet för att ha vinterkul. Olympiska lekar spelades i bitande kyla. Olika lagen kämpade mot varandra i grenar som pulkarace, bollkastning och lagåkning på långskidor.

En hantverksvecka ordnades också på hösten 1997. Alla på skolan fick delta i någon hantverk. Alla alster ställdes ut mot slutet på veckan. Här får vi se några bilder från utställningarVåravslutningen 1997  erbjöd många programinslag. Till slut fick sjunga ”Den blomstertid nu kommer…” Julavslutningar brukar man fira också. I Julfesten 1996 spelade lärarna elevroller. Rektorn gick i skygglappar och ”eleverna” festade ordentligt. Som tur var, allting var påhitt. Julavslutninen 1997 gick mera traditionsenligt till. Höjdpunkten var kanske musiklinjens ”The Lousy Tejp Show” .

Året 1999 var ständigt flyttande och kånkande med flyttkartonger. Landstiget satsade stora pengar för att öka standarden och arealen för skolans lokaler. Bilder på den stora ombyggnationen finns att titta på.  Landstigets sjukhem, som hade blivit tom och öde, gjordes till moderna undervisnings- och boendelokaler för folkhögskolans behov. Folkhögskolans dag genomfördes mitt i byggnadsarbetet. Några konstverk från estetlinjen visades också mitt i det stökiga. I oktober firades taklagsfesten och landstingsrådet Sune Israelsson lämnade en symbolisk nyckel till Elisabeth Löf som ansvarade om folkhögskolan inom landstinget.

Januari 1999 var utan snö, men i februari kom det stora mängder. Bilder på skolans yttre miljöer visar att en tydlig regnbåge lyste upp regnmörka himmelen över Skinnskatteberg. Samtidigt blåste det kraftig – endast blixtar och dunder fattades.

Året innehöll en hel del teater, eftersom musiklinjen hade en teaterföreställning också i mars-månad. Skolans teaterlinje hade ”hittat” Risbergs verkstad i Norberg, vilken lokal har senare blivit en traditionell scen för slutredovisningen av teaterlinjen. Årets föreställning spelades den 17 maj i Norberg.  Teaterlinjen spelade även en föreställning vid höstterminens slut för hela skolan och anhöriga.

I mars-månad vandrade skolans personal till Kolarbyn strax utanför bebyggelsen. Vi gick in i kolmilan och firade vår rektor, Anders Thorén, som blev 60 år. Utöver god mat och underhållning fick Anders ta emot en present, snickrat av Staffan Svensson. Konstverket visade två figurer; en man och en älg som bar en båt. Man kunde se att mannen fuskade och älgen fick bära ensam hela tyngden.

Eleverna i foto fixade årets skolkatalog. Den trycktes i A4-storlek och den blev populär. Här kan vi visa några ansikten utöver skolkatalogen. Allmänna linjen besökte Luossa-stugan och Finngammelgården i Skattlösberg i maj. I varmt försommarväder kunde vi lyssna Linda Rattfeldt sjunga Dan Andersson. Allmänna linjen besökte också Carl Larssons ateljé i Sundborn i samma månad.

Våravslutningen i maj 1999 följde en gammal tradition. Man hade olika tävlingar näst sista skoldagen. Kampen på stocken över vattnet blev populär. Avslutningsmiddagen blev en höjdpunkt och sista dagen samlades vi i aulan för att sjunga tillsammans för sista gången och tacka några av personalen som slutade. Intygen delades ut i varmt försommarväder och läsåret var över.

Till höstterminen anlände två tangofantaster till skolan. Ralf Persson och Riitta Kovanen började på allmän kurs och var kända som tävlingsdansare i tango. I december visade dessa två sina kunskaper för personalen.

En innebandyturnering spelades i november och alla linjer ställde upp med sina mixade lag. Man fick klä ut sig också och det flesta hörsammade utmaningen.  Hela året var hoppfylld med nya fräscha lokaler och till slut gick drömmen till uppfyllelse. Allmänna linjen och musiklinjen flyttade till Stora Aspebo. Man började prata om en eventuell isolering mellan olika byggnader och dess verksamheter.

 

Del 1 | Del 2 | Bilderna

© 2024 Bergslagens folkhögskola - Engelbrektsgatan 65 - 738 31 Norberg - 0223-333 00 - info@bfhsk.se