Grunder i bildbehandling

Grundläggande begrepp och funktioner

När du har tagit bilden så har du idag stora möjligheter att justera bilden i datorn eller mobilen. En bra tanke är ändå att försöka ta din bild så bra som möjligt med kameran, detta kommer spara dig många timmar framför datorn samt ge ett bättre slutresultat.

I detta avsnitt så kommer du lära dig några grundläggande begrepp inom bildredigering och hur du kan använda dessa i praktiken.

Läs gärna igenom dessa begrepp noga, förstår du dessa begrepp så underlättar det din redigering och du vet vilka funktioner du ska leta efter i ditt bildredigeringsprogram.

Exponering (Exposure)
Hur mkt bildinformation som finns i bilden. En helt svart bild innehåller ingen information alls, en helt vit bild innehåller maximalt med information.

Ibland så kan din bild ha blivit lite mörk och du har svårt att se detaljer. Du kan då öka exponeringen, all information kommer då förstärkas (bli mer vit/ljus). Nackdelen är att allt brukar förstärkas, även brus i bilden och det kan då ibland upplevas som att fotografiet får lite sämre kvalité. En ganska bra liknelse är din musikanläggning. Om du höjer volymen(ökar exponeringen) hörs musiken mera eller högre, men du få ofta lite sämre ljudkvalité vid mkt hög volym

.  

Men det är oftast bättre att höra musik över huvud taget med lite sämre kvalité, än ingen musik alls. Såklart kan en bild ha blivit för ljus från början, då kan du dra ner exponeringen istället.

Färg (Color)
Såklart kan du också ändra färgen i ditt program. Det vanligaste brukar vara att du förstärker färgerna för att få lite mera liv i bilden. I vissa program kan du också välja att förstärka en viss färg. Det är mycket vanligt att den blåa färgen i himlen har förstärkts om du tittar på reklam om den där Thailandsresan, eller att den gröna färgen förstärkts om du tittar på ett fotografi där det är en gräsmatta närvarande.

Om du tar bort alla färger, eller rättare sagt drar ner reglaget Färg till värdet noll så blir bilden svartvit.

Kontrast (Contrast)
Skillnaden mellan det ljusaste i bilden kallas för kontrast. Om du tänker dig ett fotografi på ett schackbräde med helt svarta och vita rutor så har denna bild mycket hög kontrast. Det finns alltså helt svart bildinformation samt helt vit bildinformation. Låtsas att du skulle dra ner kontrasten till noll på bilden på schackbrädet, då skulle rutorna på schackbrädet försvinna och allt skulle se grått ut.

Att öka kontrasten i en bild brukar ofta ge den lite mera “djup”, låg kontrast brukar ge en mer “platt” bild. Har du en svartvit bild så är alltså rekommendationen att prova att öka kontrasten ganska mycket.

Skärpa (Sharpness)
Här får du fram små detaljer i bilden (rent tekniskt så handlar det om kontrast men vi struntar i detaljerna…). Att öka skärpan lite i en bild fungerar ofta bra på döda ting, men inte på människor. Av ngn anledning så ville flesta ha en slät hud, om du ökar skärpan så tar du alltså fram rynkor eller andra saker i huden.

Denna funktion brukar ofta användas åt andra hållet, ser du en bild på en fotomodell så har skärpan i ansiktet oftast minskats för att dölja eventuella “skavanker”.

Det har nu kommit ganska många automatiska filter med denna funktion, ofta med ganska överdriven effekt vilket gör att personen ofta ser helt “platt” ut. Rent tekniskt så fungerar detta filter i mobilen på det sättet att programmet letar efter hudtoner i bilden och sedan tar bort all skärpa, vilket gör att all hud får samma färg.

 

 

 

 

 

 

Ljus (Brightness)
Detta påminner om Exponering men det finns tekniska skillnader att funktionerna ibland skiljer sig åt. Vill du göra bilden ljusare eller mörkare, använd funktionen Ljus eller Exponering och se vilken som fungerar bäst.

Vinjett (Peripheral illumination)
En funktion som finns i vissa program, detta gör att hörnen och kanterna på fotografiet blir lite mörkare eller ljusare i en mjuk övergång. Kan exempelvis vara effektfullt om du vill att den som tittar på bilden ska fokusera i mitten av fotografiet.

Beskärning (Crop)
Vill du klippa ut en viss del av hela ditt fotografi så är detta funktionen du ska använda. Egentligen så är det samma sak som att du tar fram saxen ock börjar klippa ut en viss del om du har en pappersbild. Denna funktion är mycket användbar om du vill få till en bild enligt tredjedelsregeln som du får information om under avsnittet Grunder i fotografering>>

 

Vilket bildbehandlingsprogram ska du använda?

Vilket program du sedan använder är upp till dig. Vissa av er kanske använder ett professionellt program som Adobe Photoshop och vissa av er kanske använder redigeringsfunktionerna som finns i mobilen, vilket oftast räcker mkt bra.

Vi listar några program här, om du behöver hjälp i ditt specifika program så har vi diskussionsforum i Skolgemensamt där du kan ställa frågor och ta hjälp av alla andra kursdeltagare.

  • Gimp>>
    Proffsprogram som passar till både Mac och PC, tänk på att detta är ett avancerat program som ofta kräver mycket av dig som användare.

  • iPhoto / Bilder
    Gratis för dig som använder Mac

  • Appen Foton i Windows 10
    Grundläggande information om Foton>>

  • I din mobil har du säkert också tillräckliga funktioner för att redigera dina bilder
  • Sök efter Gratis bildbehandlingsprogram

Övrigt

Ofta när du håller på med bilder på datorn så kanske du kommer i kontakt med begrepp som filformat samt storlek på bilder.

Det du behöver veta till detta projekt och även grundläggande är att dina bilder ska vara i så kallat .jpg-format eller .png-format om du klistrar in dem i en presentation eller skriver ut direkt (oftast så blir det ngt av dessa format automatiskt och du behöver inte tänka på något).

Om du arbetar i ett program som Photoshop så sparas bilden i ett format som heter .psd, detta format lämpar sig inte bra för utskrift eller att lägga ut på Internet t ex. Du måste då spara din bild/fil som en .png-fil eller .jpg. Detta brukar du kunna göra i om du väljer Spara Som i arkivmenyn eller Exportera.

Storlekar då? För stora filer lämpar sig inte för Internet, vad är då en stor fil? En enkel tumregel är att en bild helst inte ska vara större än 3MB, då kan det gå segt för den som besöker sidan. Tänk också på att det kan vara problem att maila filer som är större än 5MB.

Det blev mkt tekniskt här, om du får problem. Ställ en fråga i forumet i Skolgemensamt!